Seneste indlæg

aktiegevinst.dk

Hvad Er Aktier Og Obligationer?

Billede: Pixabay

Investeringer kan være lidt af en jungle for de fleste, der ikke lige er uddannede økonomer eller garvede investorere. Første skridt på vejen mod forståelse af at komme igang med at investere er selvfølgelig at få styr på de grundlæggende begreber. 

Herunder kan du læse en kort, men også meget præcis beskrivelse af, hvad aktier og obligationer er for noget. 

Hvad er aktier? En aktie er en andel af en virksomhed. Aktier kan handles frit mellem både organisationer og privatpersoner, og prisen bestemmes af markedet. Prisen vil ofte følge virksomhedens udvikling og potentiale. Hvis en virksomhed præsenterer et rigtig godt årsregnskab, så vil deres aktiekurs ofte stige. Hvis de omvendt præsenterer et stort underskud, så vil det ofte resultere i en nedgang i aktiekursen.

hvad er obligationer? Obligationer er en form for lånebevis. Når man køber en obligation, så låner man penge til dem, der sælger obligationerne. Dette vil som oftest være et realkreditinstitut, en stat eller en virksomhed. Modsat en aktie, så har en obligation en løbetid, hvorefter man får sit beløb tilbage, sammen med et rentebeløb.

Den helt store forskel på de to ting er altså, at du får ejerandele når du køber aktier, og renter når du køber obligationer. Generelt er det også bredt anerkendt, at obligationer er en af de former for investering, der er forbundet den laveste risiko.